Sport z pasją czyli Triathlon Garwoliński na Mamucie – wyniki

Ponad 100 miłośników triathlonu pojawiło się po raz kolejny w Parku Wodnym “Mamut” by stawić czoła wyzwaniu i zawalczyć o miano najlepszego bądź najlepszej podczas Triathlonu Garwolińskiego.
Wielu z nich na metę przekroczyli w rekordowym dla siebie tempie, inni zaś kończyli zawody z uśmiechem na twarzy, ponieważ wreszcie mogli udać się do strefy mety.

Triathlon to jedna z najbardziej wyczerpujących dyscyplin sportowych. Łączy w sobie pływanie, jazdę na rowerze i bieg. Wszystkie 3 etapy zmagań ukończyło w sumie 123 osoby.
Pogoda dopisała zawodnikom, była optymalna. Podczas startu panował przyjemny chłodek, natomiast piękne słońce było w czasie podsumowania i dekoracji zwycięzców, chociaż w pierwszej części dystansu pływackiego mógł przeszkadzać czołowy wiatr.

Mimo wszystko zawody przebiegły sprawnie i odbywały się zgodnie z programem zawodów. Wszyscy zawodnicy pokonali dystans poniżej dwóch godzin.

W klasyfikacji kategorii generalnej OPEN wśród mężczyzn najlepszy okazał się Jakub Kowalski (UKS G-8 Bielany), który wygrał wszystkie etapy z łącznym czasem: 00:56:14. Na drugim miejscu zameldował się Daniel Juszkowiec z tego samego teamu co zwycięzca, osiągając łączny czas 00:56:15. Na trzecim miejscu triathlon garwoliński ukończył Jan Przybyłkowicz, który zakończył zawody z czasem 00:57:43.

Wśród kobiet najszybsza w triathlonowym zmaganiu była Zuzanna Sudak (0 UKS G-8 Bielany), której pokonanie wszystkich etapów zajęło 00:58:18. Do końca o zwycięstwo walczyła Paulina Klimas (AZS AWF Katowice), która ostatecznie musiała uznać wyższość zwyciężczyni i na mecie zameldowała się z czasem 00:59:35. Na ostatnim stopniu podium wśród kobiet stanęła Natalia Zych (Triathlon Lublin Team) z czasem ogólnym 1:02:26.

Oprócz kategorii open kobiet i mężczyzn, zawodnicy rywalizowali także w kategoriach wiekowych z podziałem na płeć, a mieszkańcy powiatu garwolińskiego–w klasyfikacji powiatowej.
W zawodach wzięło udział 11 lokalnych triathlonistów. Najszybszy był Sebastian Szyszka (Truchtacz.pl), który na mecie znalazł się po 1 godzinie i 12 minutach. Na drugim miejscu uplasował się Olaf Woder – czas: 01:17:04, a trzecie miejsce zajął Mariusz Leszek (Towarzystwo Biesiadno-Sportowe), z czasem: 01:17:12.

Każdy zawodnik na mecie otrzymał medal pamiątkowy zawodów.

I. Kategoria M16 / K16:

1. Tomasz Słupnik 00:59:101. Alicja Pyszka-Bazan 01:03:56
2. Jakub Anyszkiewicz 01:01:152. Aniela Maciąg 01:18:25
3. Adam Ogłoblin 01:01:583. Wiktoria Opielak 01:24:01

II. Kategoria M30 / K30:

1. Piotr Saniawa 00:58:321. Ewelina Wołos 01:04:13
2. Robert Mrozek 00:59:082. Agnieszka Kropiewnicka 01:08:22
3. Paweł Młodzikowski 00:59:303. Wioleta Jarocka 01:08:55

III. Kategoria M40 / K40:

1. Rafał Przychodzień 01:03:311. Eliza Pitura 01:13:40
2. Jarosław Sosnowski 01:03:312. Barbara Żukowska 01:19:37
3. Maciej Dowbor 01:03:373. Barbara Skaczkowska 01:24:31

IV. Kategoria M50 / K50:

1. Marek Traczyk 01:07:371. –
2. Jacek Lisowski 01:10:182. –
3. Robert Musiał 01:12:153. –

V. Kategoria M60 / K60:

1. Zbigniew Leszek 01:24:521. –
2. Mirosław Raczyński 01:29:182. –
3. Krzysztof Wycisłowski 01:36:033. –

Gratulujemy zwycięzcom. Gratulujemy debiutantom. Gratulujemy wszystkim, którzy zdecydowali się na start w tegorocznej edycji pomimo ograniczeń spowodowanych pandemią koronawirusa COVID-19. Mamy nadzieję, że za rok ponownie się spotkamy – w jeszcze większym gronie.

Organizatorami zawodów byli Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie przy współpracy Fundacji AQUA LIFE, garwolińskiego oddziału WOPR, Garwolińskiego Stowarzyszenia Kolarskiego „Horyzont” oraz Stowarzyszenia “Truchtacz.pl”.

Impreza sportowa odbyła się pod patronatem pani burmistrz Miasta Garwolina, Marzeny Świeczak i wójta gminy Garwolin Marcina Kołodziejczyka.

Pełne wyniki z czasami na poszczególnych etapach znajdują się pod linkiem: WYNIKI TRIATHLONU GARWOLIŃSKIEGO.

Fot. CSiK Garwolin

Comments are closed.