VIII_BEKO_OPEN_WATER_2021_plakat-02-01

VIII BEKO OPEN WATER

19 czerwca 2021 roku nad Jeziorkiem Mamucim w Parku Wodnym “MAMUT” w Woli Rębkowskiej, gmina Garwolin (60 km od Warszawy) rozpocznie się jedna z najciekawszych imprez Open Water w kraju – “VIII BEKO OPEN WATER 2021” – mistrzostwa w pływaniu na wodach otwartych. Głównymi organizatorami tego wydarzenia są: Fundacja AQUA LIFE i Warsaw Masters Team.

Podczas tej imprezy sportowej odbędą się Mistrzostwa Mazowsza w pływaniu Open Water oraz zostaną przeprowadzone eliminacje do Mistrzostw Europy Juniorów (MEJ) na wodach otwartych (3000 OW).

Start wyścigów pływackich jest przewidziany na godzinę 10:00, jednak biuro zawodów będzie otwarte już od godziny 9:30.

Uczestnicy mogą zapisywać się do poszczególnych konkurencji:
1. Pralka Beko Challenge
2. 750 m OW/TRI
3. 1500 m OW/TRI
4. 3000 m OW.

Konkurencja pod nazwą “Beko Pralka Challenge” posiada dosyć nietypową formułę. Jest to seria 4 wyścigów na dystansie 300 metrów w systemie eliminacji, gdzie w każdym kolejnym etapie skraca się czas kwalifikacji. Zawodnicy zostaną dopuszczeni do kolejnych wyścigów, jeżeli zmieszczą się w limicie czasowym. Te 4 wyścigi na dystansie 300 m to idealna okazja dla zawodników, aby sprawdzić się w pływaniu na krótszych dystansach, rozgrzać przed dłuższymi wyścigami oraz wygrać główną nagrodę – pralkę Beko oraz inne atrakcyjne nagrody od sponsora głównego firmy Beko.

Impreza sportowa “VIII BEKO OPEN WATER” o zasięgu ogólnopolskim, przeniesiona została w 2019 r. znad Jeziorka Czerniakowskiego w Warszawie do Parku Wodnego “Mamut”, którego znaczącym atutem jest niewątpliwie bardzo czysta woda oraz przyjazna infrastruktura.

BEKO OPEN WATER 2019 NA “MAMUCIE”

Zawody pływackie są skierowane do osób pływających w wodach otwartych amatorsko jak i profesjonalistów, a ich celem jest popularyzacja pływania długodystansowego, propagowanie formy aktywnego spędzania czas, promowanie bezpiecznych form korzystania z wód otwartych, oraz co ważne, promowanie zasad bezpiecznego organizowania wydarzeń na wolnym powietrzu, w otwartych obiektach sportowo-rekreacyjnych, w czasie pandemii wirusa Covid-19.

Przyjmowanie zgłoszeń następuje wyłącznie poprzez stronę internetową https://zapisy.inessport.pl/ w terminie do 17 czerwca 2021r., lub do wyczerpania ustalonego limitu zawodników, jeżeli zostanie wprowadzony.

Regulamin Zawodów: Komunikat Organizacyjny

✅ ORGANIZATORZY
• Warsaw Masters Team
• Fundacja Aqua-Life

✅ WSPÓŁORGANIZATORZY
• Starosta Powiatu Garwolińskiego
• Komitet Techniczny Masters przy Polskim Związku Pływackim
• Warszawsko Mazowiecki Okręgowy Związek Pływacki
• Kursy WOPR Grzegorz Mieleszko

✅ SPONSORZY
• Beko Polska
• Tripower
• Gmina Garwolin
• imdshop.pl
• Brueggen Polska sp. z o.o.

✅ PATRONAT MEDIALNY\
• Polskie Radio Lublin
• Runforest.pl
• Livetiming.pl

Harmonogram ogólny:

09:30 – otwarcie Biura Zawodów
10:20 – odprawa przed BEKO Pralka Challenge
10:30 – 11:00 – BEKO Pralka Challenge (4x300m)
11:35 – odprawa przed 750 OW/750 TRI i 1.500 OW/1.500 TRI
11:45 – 12:05 – 750 OW/750 TRI (limit czasu: 20 min.)
12:00 – 12:45 – 1500 OW/1500 TRI (limit czasu: 45 min.)
12:30 – odprawa przed 3000 OW
12:40 – 14:10 – 3.000 OW (limit czasu: 90 min.), kwalifikacje do MEJ
14:10 – Dekoracje i zakończenie Zawodów

Specjalne obowiązki Uczestników związane z obowiązującym stanem epidemii wirusa Covid-19:

Zawodnicy są zobowiązani do poruszania się po terenie Zawodów z zachowaniem dystansu określonym w obowiązujących przepisach (1,5m. – 2m.) oraz stosowania maseczek ochronnych zakrywających usta i nos, w sytuacji, gdy utrzymanie dystansu pomiędzy zawodnikami i/lub przedstawicielami Organizatora nie będzie możliwe oraz korzystania ze środków dezynfekujących dłonie.
Zawodnicy przyjmują do wiadomości, iż nieprzestrzeganie obowiązków opisanych w niniejszym punkcie może być powodem dyskwalifikacji oraz konieczności natychmiastowego opuszczenie terenu Zawodów, bez umożliwienia udziału w Zawodach.

Film do zawodów z 2019: https://www.youtube.com/watch?v=Xn1WWhBgRgU&t=1s

Fotorelacja z 2020: https://www.fundacjaaqualife.pl/beko-challenge-open-water-2020-podsumowanie/

Fotorelacja z 2019: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=fundacja.aqualife&set=a.400388230547523

Comments are closed.